Оборудвайте кухнята си професионално
Оборудвайте кухнята си професионално

Ето основните неща, които трябва да вземете предвид, докато планирате вашата професионална кухня:

1.Гъвкавост и пространствена ефективност

Извличането на максимума от ограниченото пространство е това, което означава простота и пространствена ефективност. Да научите какво не изисква вашата професионална кухня е толкова важно, колкото да разберете какво прави тя. Тъй като промишлената кухня е толкова динамична среда, нейното оформление трябва да бъде гъвкаво. Работни станции за многократна употреба или мобилно оборудване могат да се използват за осигуряване на гъвкава работна среда.

Модулните кухни, с техните реконфигурируеми отделения за оборудване или работни станции, които могат да се използват за различни дейности, ще ви помогнат да използвате по-добре вашето пространство. Вашата професионална кухня трябва да бъде в крак с променящите се предпочитания и готварски нужди, независимо дали имате ежедневни специалитети, променяте менюто си въз основа на сезонно наличните продукти или просто го актуализирате, за да отразява променящите се вкусове и кулинарни техники.

2. Управление на персонала

Вместо подобна на лабиринт кухня със заградени секции, използвайте отворено подово оформление, за да насърчите връзката и комуникацията на работниците. Позволете на старши готвачи и мениджъри лесно да наблюдават какво се случва в кухнята, за да могат да преподават и да взаимодействат със служителите. Наемането на добър ресторантски персонал е важно, но също и задържането му. Следователно създаването на стимулираща програма за промоция в задната част на къщата е изключително важно.

3. Санитария и безопасност

Дизайнът и безопасността са неразривно свързани. Безопасността на храните в ресторантите и свързаните с тях здравни разпоредби трябва да бъдат подчертани във всяка част на кухнята. Докато помещенията за готвене и подготовка са най-вълнуващият елемент от проектирането на кухня, станциите за почистване са също толкова жизненоважни. Създайте място, където храната може да се консумира безопасно. Например, поставянето на касовата бележка близо до хладилника и избягването на почистващи химикали около храната са два прости метода за постигане на това.

Помислете къде ще трупате мръсни съдове и къде ще поставите чисти съдове, така че да са лесни за достигане, докато подреждате ястия.

Санитарията е важен елемент за поддържане на здравословна и безопасна работа на вашата хранителна служба. Що се отнася до канализацията, обърнете специално внимание на вашите местни закони и разпоредби, тъй като те вероятно ще включват различни изисквания, като например колко далеч трябва да са станциите за приготвяне на храна от станциите за изхвърляне на боклук и къде трябва да бъдат разположени мивките за миене на ръце. Друг важен фактор, за който трябва да помислите, е пожарната безопасност. Трябва да се монтират датчици за дим и пожарогасители.

Работете с вашия интериорен дизайнер, за да включите професионално кухненско оборудване, както и консумативи за спешни случаи. Можете също така да включите вентилатори или пречистватели на въздуха в дизайна на кухненския под на вашия ресторант, тъй като задната част на къщата може да стане доста гореща.

4. Енергийна ефективност

Освен социалните и екологични ползи от намаляването на вашия въглероден отпечатък, предимствата на енергийно ефективния дизайн са многобройни. Докато оборудването, използвано в една кухня, допринася значително за нейната енергийна ефективност, самото пространство също играе роля. Foodservice Equipment & Supplies препоръчва „стратегическо разполагане на оборудването за готвене, така че аспираторът да може да отвежда горещия въздух, за да поддържа кухнята по-хладна, и поставяне на хладилни помещения възможно най-далече от източници на топлина, за да предпазят уредите от работа извънредно“.

Оборудвайте кухнята си с енергийно ефективно професионално кухненско оборудване, за да намалите сметките си за енергия. Добре проектираната кухня на ресторанта не само поддържа потока на храната към трапезарията, но също така намалява отпадъците. Загубата и развалянето на храна могат да бъдат намалени, ако вашият екип знае къде е всичко и разбира насоките FIFO (първи влязъл, първи излязъл).

5. Технология

Най-новите технологии могат да направят чудеса за ефективността и рентабилността на вашия ресторант. Вашата вътрешна технология също трябва да бъде модулна, гъвкава и лесна за използване. Както се вижда във всеки ресторант, хартиените бележки, известни като chits, се използват и показват, за да следят поръчките. Това може да е разхвърляно, тъй като бележките могат да се загубят навсякъде в кухнята.